Во полн ек е бербата на шипката, плодот кој се смета за суперхрана поради своите антиоксидантни и лековити својства.
Овоштарите се задоволни од приносите и квалитетот на овој плод, кој се гледа како перспективна култура за извоз.
Според податоците од Министерството за земјоделство, водостопанство и шумарство, во Македонија се одгледуваат околу 1.000 хектари со шипка, од кои 600 хектари се во полн род.
Најголемите производители се во Прилеп, Кавадарци, Демир Капија, Велес и Струга.
Производството на шипка во Македонија е во пораст во последните години, бидејќи овој плод има голема побарувачка на пазарот, како во свежа состојба, така и во форма на сок, мармалад, слатко и други производи.
Производителите на шипка велат дека оваа година имаат добри приноси, кои се движат од 10 до 15 тона по хектар, во зависност од сортата и агротехниката.
Тие исто така велат дека квалитетот на плодовите е одличен, со висока содржина на шеќери, витамини и минерали.
Шипката е плод кој добро поднесува суша и не бара многу третмани за заштита од болести и штетници.
Цената на овој производ на пазарите во Македонија се движи од 80 до 120 денари за килограм, во зависност од големината и квалитетот на плодовите.
Производителите велат дека цената е задоволителна, но дека може да биде и подобра, ако се зголеми побарувачката и извозот.
Тие се надеваат дека ќе најдат купувачи, бидејќи шипката е плод кој има голема вредност за здравјето и имунитетот на човекот.
Шипката е плод кој потекнува од Средниот Исток и Јужна Азија, но се одгледува и во други делови на светот.
Во Македонија, шипката се одгледува уште од многу одамна, но во помали количини.
Во последните десетина години се забележува зголемен интерес за оваа култура, која се смета за алтернатива за тутунот и други традиционални овошни видови.
Според некои проценки, потенцијалот за производство на шипка во Македонија е околу 5.000 хектари, а пазарот за овој плод е голем, како на домашно, така и на странско ниво.