Покрај автопатот Скопје-Велес, во близина на наплатната рампа, продавачите на ѓевреци секое утро го привлекуваат вниманието на патниците со мирисот на свежо печени производи.
Но, неодамнешното зголемување на цените на овие популарни ѓевреци предизвика бурни реакции кај возачите и нивните сопатници.
Еден тврд варен ѓеврек таму сега чини 50 денари, а обичните меки ѓевреци со сусам се продаваат по 25 денари.
Иако за некои купувачи ова можеби не изгледа како големо поскапување, за многумина, особено оние што патуваат со семејство, оваа цена е значително повисока од она што би го платиле на други локации.
„Застанав да купам ѓевреци за децата, мислев дека ќе платам максимум 100 денари за четири парчиња. На крајот платив 150 денари! Кога ја прашав продавачката зошто е толку скапо, ми рече дека цените се зголемени пред 5-6 месеци. Јас разбирам дека сè поскапува, но ова веќе е претерано. Ѓеврек е основна и евтина храна, не луксуз!“, вели разочаран скопјанец кој патувал со своето семејство.
Продавачката, која го послужила, тврди дека зголемената цена е резултат на повисоките трошоци за состојки, особено брашното и енергијата, што го прави печењето и одржувањето на квалитетот поскапо.
„Ако патниците не се задоволни, ние не би продавале. Но, погледнете ги – редовно застануваат и купуваат“, вели продавачката.
Сепак, незадоволството на купувачите се зголемува. Социјалните мрежи веќе се преплавени со коментари за цените на ѓевреците покрај автопатите, при што некои ги повикуваат властите да воведат регулирање на цените на јавните продажни места.
Иако продавачите тврдат дека цените се оправдани, ваквите жалби укажуваат на тоа дека за многумина, ѓеврекот ја губи својата традиционална улога како брз и евтин оброк за патниците.
Останува да се види дали ваквата состојба ќе поттикне промени или цените ќе продолжат да растат.