Очигледно, за луксузни предмети - клиенти секогаш постојат!
Јастог, стекови, кавијар ... Има храна што во одредени ресторани може да ја достигне бројката во насловот, но звучи апсолутно неверојатно што и оваа категорија вклучува - помфрит. Њујоршкиот ресторан Serendipity веќе го држи рекордот за најскапата плескавица во светот, која се продава за приближно од 250 евра, како и најскапиот сладолед, кој се искачува на неверојатни 840 евра! Така, можеби нема да има невообичаени реакции поради цената на помфритот, знаејќи колку наплатува Serendipity. Цената на помфритот како најскапа на целата планета, потврдија дури и од Гинис. Serendipity е навистина среќно место. Луѓето доаѓаат тука за да слават, а понекогаш и да избегаат од реалноста на животот “, вели готвачот Калдероне.
Помфритот „Creme de la creme“ се подготвува така што прво се бланшира во оцет и шампањ, а потоа се пржат во чиста маст од гуска, не еднаш туку двапати, а потоа одвнатре ќе станат крцкави, а однадвор воздушни и меки. Потоа се посипуваат со златни трошки за јадење и се зачинуваат со сол и масло од тартуфи. Потоа следува послужување на кристална чинија со орхидеи, тенко тартуфи и сос од сирење Морнеј.
Сето тоа доаѓа во сос, се разбира - тартуфи, што очигледно е - главната состојка. Serendipity беше затворен за време на пандемијата, така што неговите сопственици сметаат дека ова е одличен начин да покажат дека се вратиле во бизнисот. И тие се во право. Работата тече беспрекорно, а листата на чекање за нарачка на овој помфрит е осум до десет недели. Да, добро прочитавте - осум до десет недели.
Очигледно, за луксузни предмети - клиентите секогаш постојат.