Не постои совршена професија. Секоја има недостаток, секогаш постои фактот дека општеството не принудува да градиме кариера воопшто. Но, бидејќи конвенционалните занимања обично не се разгледуваат во контекст на „работа од соништата“, да разгледаме некои неконвенционално. Некој сонува да работи како фризер, спасител на бездомни мачки на грчките острови, а нечиј сон е да работи во фабрика за Нутела.
Оглас кој бара персонал за работа како дегустатор на Нутела неодамна го обиколи светот. Кој не би сакал да работи во италијанско место наречено Алба и да прима плата во замена за јадење на популарниот намаз од чоколадо?
Описот на оваа работа е сомнителен. Не сакаме да ја расипеме забавата на сите, но сепак треба да ве спуштиме на земја користејќи ги фактите.
Нема да вкусите трошка Нутела
Дегустаторот на Нутела всушност не е дегустатор на креми за Нутела. Официјалниот опис на работното место вели дека е потребен таканаречен сензорен арбитер, лице способно да го процени вкусот на материјалите како какао, мелени лешници и други состојки за слатки. Да, сите тие подоцна ќе завршат во тегла, но дегустаторот нема да ги јаде така.
Не очекувајте стабилно вработување
Ви се плаќа тримесечна обука за сензорен арбитер, квалификуван правилно да ги мириса / вкуси состојките. Со овој експресен курс, ќе стекнете способност да „формулирате со зборови она што сте го доживеале со вашите сетила при дегустација на делумно готови производи“. Само најдобро оценетите ќе ја добијат работата, а сите други ќе можат да бараат утеха само на дното на празна тегла Нутела.
Работата е во Италија
Фереро, кој произведува Нутела, бара неговите сензорни арбитри да се преселат во Алба. Овој град се наоѓа во италијанскиот регион познат како Пиемонт, познат по лозјата и овоштарниците. Освен Фереро, во Алба работи само уште една компанија - најголемиот производител на ПВЦ лајсни и панели во светот. Можеби не звучи како кул урбано место каде што би сакале да живеете, но што можете да направите таму. Се зборува само италијански, така што вие што го совладавте овој јазик на ниво над читањето на менито на вашата омилена пицерија: per favore Continua a leggere.
Ако вашата намера е да јадете нешто похранливо од „делумно готови слатки“, работата на дегустатор на Нутела не е за вас. Работиме само два дена во неделата, и само два часа месечно. Ако работите 40 часа неделно, стапката на час ќе биде некаде околу 16 евра.
Се извинуваме за уништените соништа, но не грижете се, ќе има друга навидум совршена работа, порано или подоцна.