Италија без тестенини? Тешко е да се замисли. Сепак, по ценовниот шок за најважната состојка, тврдата пченица, локалните производители на тестенини ќе треба да се подготват за значителна тешкотија во снабдувањето во наредните месеци.
„Што се однесува до цените и недостигот на тврда пченица, најлошото можеби допрва доаѓа“, предупредува аналитичарот Северин Омнес-Маисон од Институтот за земјоделски истражувања „Strategy Grains“. Според него, преработувачите ризикуваат дури и да го запрат производството во наредните месеци.
Како може да се случи ова?
„Поради лошата жетва во главниот извозник Канада, но и во Франција и други делови од светот, светскиот пазар на пченица, кој беше добро снабден во последните години, ќе има дефицит од околу два до три милиони тони“, објаснува управниот директор на Здружението на производители на жито, мелничарска и скробна индустрија Петер Хаарбек.
Во 2021-ва година, светското производство на тврда пченица, наречена и тип на пченица што е особено погодна за еластично и податливо тесто, падна на најниско ниво во последните 20 години.
На Канада вообичаено отпаѓаат две третини од светската трговија со тврда пченица. Поради екстремните горештини и сушата, овогодинешната реколта таму беше речиси 50 отсто помала од 2020-та година. Ова ја зголемува цената: тврдата пченица неодамна ја достигна највисоката цена во последните 13 години. Италијанските производители на тестенини обично можат да покријат голем дел од нивните потреби за жетва со локално произведени производи. Но, прогнозите за жетвата мораа да се намалат и на Апенините: во октомври Европската комисија ја намали проценката од 4,3 на 3,7 милиони тони.
Дополнително, залихите на тврда пченица во светот сега се на најниско ниво во последните шест години. Ова се должи и на фактот дека побарувачката за тестенини нагло се зголеми поради пандемијата. Многу потрошувачи го купиле производот за да се подготват за блокади или карантин. Сето ова доведе до речиси двојно зголемување на извозните цени на тврдата пченица од јуни наваму.
Ситуацијата е загрижувачка
Затоа италијанските производители на тестенини се загрижени за достапноста на посакуваната суровина во првата половина на 2022-ра година.
„Ситуацијата ќе биде уште подраматична од сега, бидејќи во моментов сè уште можеме да најдеме домашна пченица“, рече Винченцо Дивела, извршен директор на брендот за тестенини „Divella“.
„Тоа може да се почувствува и во другите европски земји. Полиците за тестенини во супермаркетите нема да бидат празни во наредните месеци, но, понудата станува многу помала“, изјави првиот човек на здружението Хаарбек.
„Во моментов, производителите не само што треба да го пресметаат понекогаш драстичното зголемување на цената на суровините. Има зголемување на голем број трошоци. Мора да платите многу повеќе за енергија, транспорт и логистика, но и за материјали за пакување. Потрошувачите ќе го почувствуваат сето ова“, вели Хаарбек.
Според аналитичарот Омнес-Мејсон, лошите извештаи за локалните жетви во Канада сугерираат дека официјалната проценка за производството на тврда пченица би можела повторно да се намали во декември.
„Тврдата пченица е најголемиот предизвик кога станува збор за балансирање на глобалната побарувачка за увоз со глобалната извозна понуда“, рече Рил Дојл, шеф за извозна трговија во канадскиот земјоделски специјалист „Paterson Grain“ во Винипег.