Зеленчукот содржи различни хранливи материи кои го поддржуваат целокупното физичко здравје. Една нова студија објавена во списанието „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics“ сугерира дека, покрај физичкото здравје, зеленчукот може да го подобри и менталното здравје.
Зеленчукот содржи безброј микронутриенти, како што се цинк, магнезиум, фолна киселина и железо, кои се клучни за оптимална ментална функција“, вели Иса Кујавски, диететичар. „Исто така, содржи антиоксиданси кои го штитат телото од оксидативен стрес, кој е поврзан со депресија и анксиозност“.
Во новата студија, истражувачите сакаа да видат дали можат да откријат влијание врз среќата и психолошката благосостојба врз основа на количината на зеленчук што луѓето ја консумираат. За да го тестираат ова, тие анализирале 75 учесници на возраст меѓу 18 и 65 години кои обично имале низок внес на зеленчук. Тие се поделени во тест и контролна група.
Во текот на 8 недели, на учесниците во студијата им беше даден избор на свеж или замрзнат зеленчук и им беше наложено да ги консумираат количините препорачани во Насоките за исхрана – приближно две до четири порции дневно, во зависност од нивниот вообичаен дневен внес на калории.
Контролната група се придржуваше на вообичаената исхрана. Истражувачите ја користеле скалата за субјективна среќа (SCS) за да ја проценат среќата пред и по студијата.
„Резултатите на SHS се зголемија кога се консумираше количината и видот на зеленчук препорачани во Упатствата за исхрана“, рече д-р Шенон Касперсон, биолог и истражувач во Центарот за истражување на човечката исхрана Grand Forks.
„Секој учесник во тестот јадеше две до три порции зеленчук секој ден“, вели др. Касперсон. „Им беше дадена слобода да го изберат зеленчукот што сакаа да го јадат од секоја од бараните подгрупи зеленчук. Важно е секоја недела да се јаде широк спектар на зеленчук од сите бои на виножитото“.
Овие резултати го потврдуваат она што многу експерти за храна и исхрана го претпоставуваат – дека разновидна исхрана може да има големо влијание врз целокупната благосостојба на една личност.
Во истражувачката работа, др. Касперсон забележува дека витамините и фитохемикалиите во зеленчукот имаат антиоксидантно и антиинфламаторно дејство, што може позитивно да влијае на психолошката благосостојба. Сепак, таа забележува дека се потребни повеќе истражувања за целосно да се разбере влијанието.