Ако размислувате да престанете да јадете месо – прочитајте го овој текст
Ви претставуваме 10 промени кои ќе му се случат на вашето тело доколку целосно го исклучите месото од менито.
1. Ќе изгубите неколку килограми
Луѓето кои престануваат да јадат месо можат да изгубат околу 4,5 килограми во просек за еден месец. Во исто време, тие не мора да бројат калории или да ја зголемуваат физичката активност, менито засновано на храна од растително потекло ќе направи сè само по себе.
2. Во вашите црева ќе се појават повеќе корисни бактерии.
Цревната микрофлора значително се разликува помеѓу вегетаријанците и сештојадите. Резултатите од различни истражувања покажуваат дека луѓето кои јадат храна од растително потекло имаат многу повеќе корисни бактерии.
Сепак, потребно е време за обновување и заздравување на цревната микрофлора. Во почетокот можна е надуеност и зголемено производство на гас, бидејќи цревата и панкреасот се обидуваат да се навикнат на исхраната базирана на растенија, па ќе биде забележлив недостаток на ензими.
3. Може да ја подобри состојбата на вашата кожа
4. Ќе имате повеќе енергија
Речиси најважната промена што ја чувствуваат сите оние кои престануваат да јадат месо е помалиот замор во текот на денот. „Ако порано пред крајот на денот паднав од моите нозе од умор, дури и да седев на маса цел ден, сега за оваа состојба треба прилично да се изморам на тренинзите“, изјави еден од вегетаријанците. И не е ни чудо, бидејќи таквата диета помага не само да изгубите тежина и да се ослободите од токсините, туку и да се чувствувате лесно.
5. Го намалува ризикот од кардиоваскуларни болести
Врската помеѓу љубовта кон црвеното месо и појавата на кардиоваскуларни болести на научниците им е одамна позната. Освен тоа, неодамна научниците открија дека карнитинот од месото предизвикува хемиски реакции во цревата кои негативно влијаат на срцевиот мускул. Треба да се напомене дека вегетаријанците имаат помала веројатност да страдаат од хипертензија, дијабетес, рак на ректумот и цревниот тракт како целина.
6. Нивото на холестерол се намалува за една третина
Кога ќе се префрлите на растителна исхрана, нивото на холестерол во крвта значително се намалува. Сличен ефект може да се спореди со дејството на лековите против холестерол, само што во овој случај нема несакани ефекти, само здравје и благосостојба. За луѓето кои имаат предиспозиција за артериосклероза, исхраната базирана на растенија е идеална опција.
7. Ќе бидат вклучени добри гени
Неодамна, научниците открија дека условите на околината имаат големо влијание врз работата на гените, па затоа има добри и лоши гени. Ако водиме нездрав начин на живот, тогаш се вклучени лошите гени кои овозможуваат развој на хронични болести и дебелина. Ако, пак, водиме здрав начин на живот, ќе бидат вклучени добрите гени. Преминот од месо во исхрана на растителна основа влијае на вклучување на добри гени, што доведува до целосно заздравување на организмот.
8. Може да се јават недостатоци на хранливи материи
Кога ќе престанеме да јадеме месо, може да имаме недостаток на некои супстанции, особено јод, железо, витамини Д и Б12. Но, ако има многу грав во менито, на пр. грав или леќа, како и јаткасти плодови, овошје, темнозелен зеленчук, цели зрна, тогаш ќе се воспостави рамнотежа. Покрај тоа, можете да го надополните недостатокот на хранливи материи со земање витамини и минерали.
9. На мускулите можеби ќе им треба повеќе време да се опорават
Протеините се важни не само за градење мускулна маса, туку и за опоравување после тренинг. И животинските и растителните протеини се борат со ова, но на вторите им треба повеќе време за да почнат да работат. Нутриционистите ги советуваат вегетаријанците и веганите спортисти да јадат течни протеини веднаш по тренингот. Во таква форма, тие се апсорбираат побрзо и полесно.
10. Можно е слабеење на сетилото за вкус
Цинкот е неопходен елемент на човечкото тело, кој меѓу другото е одговорен и за изразеното сетило за вкус. Има многу цинк во остригите и црвеното месо, па вегетаријанците кои не ги користат овие намирници мора да го бараат во други извори.
Најдобро е да го барате во бел грав, јаткасти плодови, цели зрна и млечни производи. Вегетаријанците треба да консумираат 50% повеќе цинк на дневна основа.