„Употребливо до“ и „најдобро да се употреби“ се ознаки кои предизвикуваат конфузија кај потрошувачите и предизвикуваат храната што е безбедна за употреба да заврши во отпадот. Се повеќе супермаркети најавуваат дека ќе ги тргнат овие етикети од некои производи и ќе ги мотивираат клиентите да се потпрат на видот и другите сетила при изборот на храна.
Еве кои намирници можете да ги користите и по истекот на рокот.
Ориз и суви зачини – Сушењето е процес кој ја чува храната многу долго, затоа слободно користете го оризот долго по датумот напишан на кутијата. Можеби ќе треба да го готвите подолго, но нема да има други последици. Истото важи и за сувите зачини, веројатно ќе имаат послаб вкус, но се безбедни за употреба.
Конзерви - Кога ги чувате затворените лименки на суво и темно место, можете слободно да ги користите и по истекот на рокот, без разлика што има во нив, риба, домати, грав, пченка.
Бисквити - Ако е во отворена кеса, веќе нема да биде толку крцкав, но не е небезбеден. Обидете се да и ја вратите свежината со загревање во рерната.
Леб - Долготрајниот леб можете да го користите неколку дена по истекот на рокот. Ако не се појавила мувла, таа ќе биде одлична за пржена храна, топли сендвичи или топли сендвичи.
Јајца - Ако мирисот и изгледот се нормални, јајцата можете да ги користите неколку дена по истекот на рокот во рецепти кои бараат загревање, на пример за печени кори за пита, омлети, фритати. Како мерка на претпазливост, не користете ги во муси каде што јајцето е само додадено без претходно термичка обработка.
Внимавајте со меките сирења - Тврдото сирење можете да го користите долго по истекот на рокот. Ако се формира мувла, само отсечете го и изедете го остатокот од сирењето. Многу тврдо сирење, како пармезанот, созрева две години. Но, обрнете внимание на меките сирења, како што се Бри, Камембер и кремасто козјо сирење. Тие може да содржат отровни бактерии, како листерија. Затоа, не ризикувајте со меко сирење, ако не сте сигурни, добро загрејте го.