Најчесто на бананите, но често и на другите парчиња овошје, налепниците со кора се нешто што повеќето луѓе не го гледаат, туку инстинктивно се лупат пред јадење. Дури и да ги забележите, ретко кој знае што значат овие декларации.
Покрај можното име на производителот, декларацијата треба да содржи и број кој открива важни информации за начинот на одгледување на овошјето.
Декларациите првенствено се однесуваат на овошје увезено од странство, а ова е значењето на тие бројки:
Налепница со четири броја
Во случајот со ова овошје, кое има декларација со четири броеви кои почнуваат со бројот 3 или 4, тоа значи дека се одгледувало со вештачки ѓубрива, односно според земјоделски правила кои важат во последните 50 години. Таквите лимони се на пример означени со 4033, додека бананите се нумерирани со 4011.
Налепница со пет броеви
Ако на овошјето нема четири броја, туку пет – од кои првиот број е 9, тоа значи дека плодот е органски одгледан. Ваквата декларација гарантира дека плодот се одгледувал без ѓубрива и пестициди. На пример, органски одгледаните банани го носат бројот 94011.
Првиот број на декларацијата е 8
Ова е можеби најважната декларација и претставува овошје кое е генетски модифицирано, а се препознава по пет бројки, од кои првиот е секогаш бројот 8. Ваквите банани го имаат бројот 84011 на себе.
Еко декларација
За да може овошјето и зеленчукот да ја носат ознаката „еко“, мора да се исполнат и условите поврзани со процедурите за складирање и транспорт. Така, за разлика од конвенционално одгледуваното овошје и зеленчук, тие не смеат да се прскаат со хемикалии, да се озрачуваат или да се подложени на какви било процеси кои вештачки го продолжуваат нивниот рок на траење и го одржуваат изгледот на свежината.
Разликата помеѓу „природното“ и „екото“
Постои разлика помеѓу еколошки и природни производи. Многу луѓе, сепак, не знаат дека се природни ако се необработени или само минимално обработени. Тие, за разлика од еколошките, немаат сертификати, ниту систематски се контролира нивното производство, а нема податоци ниту за употреба на конзерванси.