Сите ние имаме садови кои сме ги наследиле од нашите баби или мајки кои ги користиме секојдневно. Некои работи во кујната ги користиме со години, без воопшто да помислиме дека имаат рок на траење.
Сепак, важно е да се знае дека заради здравјето, како и нивната функционалност, мора редовно да ги обновуваме. Овие пет работи имаат рок на траење на кој треба да внимавате.
1. Ножеви
Ножевите треба да се менуваат на секои две години или ако се скршени, 'рѓосани нема повеќе смисла да се чуваат. Продолжете го нивниот рок на траење така што ќе ги острите еднаш неделно.
2. Тефлонски садови
Тефлонските садови треба да се менуваат на секои две до три години. Кога ќе се појават гребнатини и тефлонот ќе почне да се „лупи“, а миењето на остатоците од храната станува вистински мал кошмар, време е да купите нови. Продолжете го нивниот рок на траење со закачување на тавите исправено во кујната или со ставање салфетка меѓу нив ако ги наредените една врз друга.
3. Пластични и дрвени даски за сечење
Пластичните и дрвените даски за сечење треба да се менуваат секоја година или кога ќе станат видливи траги од нож. Најдобро би било да имате различни даски за месо и зеленчук, за да го намалите ризикот од труење со салмонела или некои други опасни бактерии.
4. Заварувачи на дрво
Дрвените горилници се многу практични и денес можеме да ги видиме во секоја кујна. Сепак, треба да знаете кога е време да купите нови. Заменете ги на секои три години или кога ќе забележите дека се оштетени. Испуканите заварувачи се вистински мал рај за развој на опасната бактерија ешерихија коли.
5. Керамички садови
Ако ви пукнат керамичките садови, задолжително исфрлете ги од дома. Пукнатините и шуплините се идеални за акумулација на бактерии.
Дали ве интересира: Трикови како побрзо да ги исушите алиштата во текот на зимата