Најлуксузниот и веројатно најпознатиот воз во светот, Ориент Експрес, икона на Арт Деко и европската декаденција од почетокот на 20 век, француските железници го повлече од сообраќај во 1977 година. Сепак, основачот на луксузната компанија Белмонд, Џим Шервуд, решил да ги купи и реставрира оригиналните вагони, обрнувајќи внимание на богатите детали како што се автентичните елементи од полирано дрво, арт нуво влошките, луксузните ткаенини и стаклото Лалик.
Во 1982 година, речиси точно 100 години од своето прво патување низ Европа, Venice Simplon-Orient Express ја напушти станицата Викторија за Венеција, следејќи ја оригиналната рута на оригиналниот Ориент Експрес.
Патувањето со Ориент Епресо отсекогаш било особено раскошно и гастрономско искуство. Се вели дека британскиот крал Едвард VII. откако патувал со овој воз, тој побарал од готвачот на Ориент Експрес да работи за него. Готвачот, велат, одбил. И денешниот Belmond's Venice Simplon-Orient-Express има три одлични ресторански автомобили: L'Oriental, Etoile Du Nord и Côte d'Azur кои служат фантастична храна со потписот на готвачот Жан Имберт.
Готвачот Имберт го комбинира богатото наследство на Ориент Експрес со страста за свежи сезонски состојки, добиени од локални производители. Јадењата се инспирирани од француската и италијанската кујна, но и од соодветни детали, па така на рутата од Париз до Виена и храната добива шмек на виенската кујна.
Низ оваа луксузна гастрономска тура патниците ќе ги водат ненаметливите лични стјуарди и сомелиери, кои ќе го препорачаат соодветното вино за секој оброк. На повеќето рути се служат шест оброци. Појадокот кој може да се служи во кревет се состои од кафе, чаден лосос, јајца и тартуфи... а можете да го дополните со кавијар (кој не е вклучен во цената на патувањето, па ќе треба да додадете 640 евра за 50 грама кавијар) сервиран на блинис со стопен путер, павлака, тврдо варено јајце и школки.
Гурманскиот бранч ќе ви го скрати времето до обилен ручек во три јадења. Моментално на менито (сезона есен-зима): ракови со палента и маринирани моркови или ф'стаци во сос од клементина со зелка и замрзнат десерт Мон блан со крцкави бадеми.
Ќе се послужи попладневен чај или кафе со голем избор на свежи колачи, а кога сонцето ќе почне да заоѓа и ќе дојде златниот час, стјуардот ќе ви понуди коктел или некој друг алкохолен пијалок.
Можеби ќе ве интересира: Хрватите посветија текст за Вевчани како туристичка атракција
Вечерата е врв на оваа луксузна авантура. Четирите курсеви на готвачот Имберт ќе ги оживеат 1920-тите и приказните од златното доба на патувањето преку вашите сетила. Во зимската сезона како мезе ќе се служи супа од тиква со јајце, суво грозје и лешници, а за главното јадење можете да изберете помеѓу телешки стек со печурки во сос од црвено вино или јастог во лиснато тесто со бел пудинг и спанаќ. Потоа следува послужавник со сирења, а за десерт се нудат круши од Belle Hélène и рачно изработени слатки. Не грижете се, можете да изберете безглутенски или „велнес“ верзии на секој оброк кои ги содржат истите главни состојки како и јадењата од класичното мени.
Ноќта во Ориент Експрес се слуша музика на концертно пијано, чиј ритам е нагласен со звукот на коктели. Но, сè уште не е готово со храната: заедно со музиката и забавата, се служи и полноќен бранч составен од клубски сендвич со лосос и тартуфи, придружен со шампањ.
Цена? Вистинска ситница. Најниската цена на билетот за едно лице и едно ноќевање е околу четири илјади евра. Но, Белмонд вели дека цената на билетот брзо се заборава, а сеќавањето на ова посебно искуство никогаш нема да згасне.