Според Центрите за контрола и превенција на болести, еве што треба секогаш да правите пред да го ставите месото во фрижидер.
Исечете го на големи парчиња
Големите парчиња месо, како што се целите мисирки, треба да се исечат на помали парчиња пред да се стават во фрижидер. Не сакаме нашето месо да биде грубо и да зафаќа премногу простор во фрижидерот, нели?
Изладете го брзо
Остатокот од месото треба брзо да се излади за да се спречи растот на бактериите. Според ЦДЦ, чувајте ги во фрижидер на четири и пол степени или поладно и во рок од два часа по готвењето. Ако храната била изложена на температури над 32 степени, изладете ја во рок од еден час. Побрзото ладење значи помалку време бактериите да направат хаос!
Внимавајте со рокот на употреба
Вареното месо не може вечно да се чува во фрижидер. USDA вели дека зготвената сланина или колбас може безбедно да се чуваат во фрижидер до една недела, додека другото варено месо или живина ќе траат три до четири дена. После тоа, ќе мора да најдете друг дом за вашето месо, бидејќи и најхраброто месо има свои граници.
Внимавајте на ризичната група
Обрнете внимание на одредени групи на луѓе кои се изложени на поголем ризик од потешки болести предизвикани од бактерии. Децата под 5 години, возрасните над 65 години, лицата со ослабен имунолошки систем и бремените жени се особено ранливи.
Запомнете, следењето на овие совети ќе ви помогне да го одржите вашето месо безбедно и да ги спречите несаканите бактериски посетители.
Извор: kurir.mk