Ален Дукасе, шеф кој води ценети ресторани речиси 40 години, е добитник на повеќебројни ѕвезди на Мишелин. На второто место на листата, со скромни 17 ѕвезди, е Гордон Ремзи, а по него е Пјер Гагнер, кој собрал вкупно 14 ѕвезди за неговите омилени интерпретации на францускиот фузија.
Дукасе води 34 неверојатни кујни распоредени на три континенти и седум земји. Неговите највисоко оценети места го вклучуваат легендарниот „Le Louis XV“ во Монако, каде што одржува три ѕвезди повеќе од три децении, како и неговиот „The Dorchester“ во центарот на Лондон.
Американските гости кои сакаат да ја вкусат неговата кујна можат да уживаат во јадењата во „Rivea“ Лас Вегас и „Benoit“ Њујорк – иако ниту еден од рестораните моментално нема оцена со Мишелин ѕвезди.
Треба да се спомнат неколку важни работи. Прво, ѕвездите се доделуваат на ресторани, а не на индивидуални готвачи. Но, во случајот со огромната империја на Дукасе, тој лично ги отвори сите тие кујни.
Така што, нему дефинитивно му е дозволен голем дел од славата. Иако педантните луѓе инсистираат да укажат дека терминот „готвач со ѕвезда на Мишелин“ е технички неточен, тој термин е присутен откако француската компанија за гуми за првпат го воведе својот систем на награди во 1926 година.
Исто така, вреди да се запамети дека водичите на Мишелин се обновуваат секоја година, при што засегнатите региони и земји ги добиваат своите победници во скалести периоди во текот на календарската година. Така, бројот на ѕвезди што ги имаат рестораните на Дукасе во моментов веројатно ќе се промени, на пример, во март следната година, кога Франција ќе го добие својот водич за Мишелин за 2024 година.