Вечно се води полемика околу тоа дали сланината е здрава, колку често треба да јадеме џимиринки и слично.
Она што е непобитен факт е дека свинската маст во минатото се користела многу повеќе, што нашите родители и баби и дедовци можат да го потврдат. Нутриционистката Милка Раичевиќ објаснува дали и колку се здрави сланината и џимиринките и дали нејзиниот совет е сепак да се користи сало.
„Да, апсолутно да. Сепак, постои трик со свинската маст. Кога планирате да ја испржите, не дозволувајте да се прегрее и да почне да „испарува“, туку на рингла заедно со маснотиите ставете ги сите состојки кои планирате термички да ги обработите. Или во најдобар случај, можете да почекате малку да се загрее и потоа да ги додадете останатите состојки“, вели Милка Раичевиќ.
Од друга страна, советува да се користат сланина и џимиринки, но најважна е количината.
„Не ви требаат повеќе од една рака џимиринки и три кришки сланина, а мој совет е тоа да биде мрсна, односно сланина без месо. Моја препорака е да не јадете „влажна“ сланина, туку да се одлучите за сува. Како да знаеме дека е влажна? Тоа е таа хамбургерска сланина, па кога ќе почнете да ја сечете, ќе забележите дека од неа излегува течност. Ова е знак дека е влажна“, вели нашата соговорничка Милка Раичевиќ.