Бакшишот, доброволното оставање пари во рестораните и кафулињата, е пракса која се разликува од култура до култура, но во Скопје, како и во многу други градови, тој претставува значаен дел од приходите на вработените во угостителството.
Во разговор со Денар, келнер во еден од познатите скопски ресторани сподели дека бакшишот кај нас обично изнесува меѓу 10 и 20 проценти од вкупната сметка.
„Тоа е начин на кој гостите го покажуваат своето задоволство од услугата и е значаен придонес кон нашите месечни приходи“, изјави тој.
Додека во некои земји бакшишот е задолжителен, во Македонија тој останува доброволен, но сепак често очекуван гест.
Социјалните норми и очекувањата можат да варираат, но генерално се смета дека оставањето бакшиш е знак на благодарност за добрата услуга и внимание.
Во зависност од квалитетот на услугата, клиентите можат да одлучат да остават повеќе или помалку, но стандардот од 10 до 20 проценти често се користи како ориентир.
Истражувањата покажуваат дека бакшишот не само што ги мотивира вработените да обезбедат подобра услуга, туку исто така претставува значаен дел од нивните вкупни приходи.
Во време кога угостителската индустрија се соочува со различни предизвици, вклучувајќи и финансиски, бакшишот може да биде скапоцен за економската стабилност на вработените.
Оваа практика, иако не е законски регулирана, се одржува благодарение на културните обичаи и взаемното разбирање меѓу клиентите и вработените.
Во крајна линија, бакшишот останува личен избор и начин на изразување на задоволството од услугата. Додека некои клиенти може да го сметаат за непотребен трошок, други го гледаат како суштински дел од својата посета на ресторан или кафуле.
Како и да е, оваа практика сигурно ќе продолжи да биде важен аспект на угостителската култура во Скопје и понатаму.
Како е во Европа?
Во Шпанија, Италија и Франција, бакшишот е вообичаен и се оставува на келнерите.
Во Германија, обично се заокружува сумата на сметката. На пример, ако сметката изнесува 23 евра, добро би било да оставите 30 евра.
Во Скандинавија, бакшишот не е толку распространет и се очекува дека услугата е веќе вклучена во цената.
Во Швајцарија, иако на повеќето услужни места во цената е вклучен 15% бакшиш, оставањето дополнителен помал бакшиш е пракса во помодерните ресторани.
Во грчките ресторани се остава околу 10%, додека во таверна е доволно едно евро.