Јогуртот е една од најпопуларните опции за појадок, но и здрава ужина во секое време од денот. Преполн со добри пробиотици, калциум, цинк и витамини од групата Б, тој е мудар избор за заситен оброк или смути, но ако некогаш сте се запрашале дали можете да јадете јогурт секој ден, ние сме тука да ви помогнеме да ја расчистиме конфузијата со помош на неколку регистрирани диететичари.
Кој е најздравиот вид јогурт?
„Сакам да препорачувам органски грчки јогурт за оние со нетолеранција на млечни производи“, предлага диететичарот Лорен Кели. „Ми се допаѓа грчкиот јогурт затоа што содржи повеќе протеини, а протеинот е одличен за чувство на ситост после оброк или ужина“. Ако одлучите да одите на јогурти со вкус, внимавајте на додадените шеќери.
„Јогуртите, особено типот со малку маснотии, се еден од најдобрите извори на додаден шеќер, па затоа е важно да внимавате на додадените шеќери во верзии на јогурт со вкус“, вели Кели, „Исто како и овошјето, малку шеќер е природно присутен во млечни производи, тоа е лактоза, но сè што е над околу 6 грама на етикетата веројатно е додаден шеќер“. Нејзиното правило е да остане помалку од 10 грама шеќер вкупно.
Според Кели, некои луѓе се совршено во ред ако јадат јогурт секој ден или повеќето денови, додека други можеби не – особено ако сте нетолерантни на лактоза. „Некој можеби нема да се справи добро со млечни производи поради здравствени проблеми на цревата, а потоа ќе ги излечи своите црева и ќе може да толерира одредени видови подоцна“, вели таа.
Важно е да внимавате како се чувствувате откако ќе испиете јогурт. „Дали се чувствувате енергично или уморно и тромо? Ако е второто, би можело да биде корисно да се работи со диететичар за да се види дали се работи за самиот јогурт или можеби адитивите имаат премногу шеќер, па потоа сте уште поуморни“, додава тој. Кели вели дека храната треба да направи да се чувствувате добро, особено целосната храна. „Ако се чувствувате енергично и дигестивно „среќно“ еден или два часа по оброкот, тоа е добар знак; ако се чувствувате надуено, запек или секогаш трчате кон тоалетот, веројатно нешто не е во ред со вас.
Три работи што се случуваат кога пиете јогурт секој ден:
- Може да помогне во управувањето со тежината: „Во зависност од видот на јогуртот, може да ви помогне да се чувствувате сити подолго време и да ви помогне да изгубите тежина“, објаснува диететичарот Вандана Сет, „Јогуртот може да биде здрав дел од урамнотежена исхрана што помага со управување со тежината.
- Може да го подобри здравјето и воспалението на цревата: Вандана исто така истакнува дека јогуртот може да помогне во намалувањето на воспалението, да го подобри здравјето на цревата и да помогне во правилното варење бидејќи е добар извор на пробиотици (добри бактерии). Меѓутоа, ако имате SIBO (прекумерен раст на бактериите на тенкото црево), јогуртот може да го влоши прекумерниот раст со хранење на бактериите.
- Може да добиете повеќе протеини: иако типот на јогурт што ќе го изберете ќе има различни калории и макронутриенти – како полномасни наспроти малку маснотии или без маснотии – Вандана советува да се држите до грчкиот или исландскиот јогурт ако можете да се справите со млечни производи. „Грчкиот јогурт се прави со пире, па затоа е погуст, покремаст, има повеќе протеини и помалку јаглехидрати“, вели таа, „Растителниот јогурт можеби нема да обезбеди доволно протеини“.
Колку јогурт е премногу?
Како што спомна Кели претходно, една работа на која треба да внимавате ако сте редовен консумент на јогурт, е додадениот шеќер во јогуртите со вкус. „Повеќето луѓе сè уште консумираат три пати повеќе од препорачаната количина додаден шеќер секој ден“, вели таа, „што може да се поврзе со повисоки воспаленија, кои се поврзани со сè, од срцеви заболувања до дијабетес“.
Заклучокот е дека јогуртот може да биде здрав додаток во вашата исхрана и можете да уживате во него секој ден, но треба да се обидете да изберете некој со повеќе протеини, обичен и без маснотии или со малку маснотии. „Можете лесно да го засладите сами со свежо или замрзнато овошје и да додадете некои здрави масти како што се сечкани јаткасти плодови или семки (чиа, лен, коноп) за вкусна и хранлива опција“, вели Вандана.