Компиритe „Боноте“ внимателно се одгледуваат и уште повнимателно се берат на врвот на зрелоста во мај, што трае само една недела. Во тоа време во зори се собираат 2.500 берачи и работат до зајдисонце. Рачно ја отстрануваат кората на златните компири да блеснат на масите на најдобрите светски ресторани.

Се карактеризираат со нежна арома на лимон, мирисаат на јаткасти плодови и се карактеризираат со солен, минерален вкус кој долго се задржува во устата. Се користи за супи, салати, креми или пиреа, но како и да се користи – најважно е да не се лупи кората, со што се зачувува суштината на морето и почвата.
Но, францускиот деликатес има лут противник. Пред неколку години, британскиот синџир супермаркети „Теско“ започна со комерцијализација на компири, продавајќи ги под цената од околу 2 евра за килограм.
Островот на западниот брег на Франција ја должи својата слава не само на компирите, туку и на неговата прекрасна архитектура, десетици километри песочни плажи и миризливи борови дрвја.
